Stem van Enschede

Project

Wijkbudget Ribbelt, Stokhorst, Schreurserve

Ga naar de spelregels

Veelgestelde vragen

Huidige fase

De uitslag

Fases

Volgende fase

Informatie

17 januari 2022 - 13 maart 2022

Op 24 januari starten we in de wijken Ribbelt, Stokhorst en Schreurserve met een proef voor een online participatieplatform: ‘Stem van Enschede'. Met Stem van Enschede nodigt de gemeente inwoners uit om ideeën te delen, vragen te stellen en met elkaar te praten over plannen en initiatieven. Zo kunnen meer Enschedeërs meedenken en meebeslissen over plannen voor de stad.  

De proef in jouw wijk gaat over de verdeling van het beschikbare wijkbudget. De Commissie Wijkbudget voert deze proef uit. 

In de afgelopen jaren zijn al veel mooie plannen uitgevoerd met het wijkbudget 

Denk aan de AED's (hartstarters), het veldje aan de Dahliastraat, buurtfeesten, een kunstexpositie voor de wijk in de vorm van een fotoboek en een bloemenlint aan het Leemhof. Via Stem van Enschede kun je nog veel meer van dit soort mooie plannen of ideeën indienen. Er is geld beschikbaar om jouw wijk mooier, leuker, veiliger of socialer te maken.  

Heb je een goed idee voor jouw wijk? Stuur het in vóór 1 maart 

Doe dit eventueel met foto’s en een schatting van de kosten. Vanaf 1 maart kunnen andere wijkbewoners jouw idee of plan steunen en omgekeerd kan dat ook. Na 14 maart beoordeelt de Commissie Wijkbudget de ideeën die de meeste steun hebben gekregen. Je hoort vervolgens of je idee door is naar de volgende ronde. In die ronde kunnen buurtbewoners dan hun stem uitbrengen op het idee dat zij het beste vinden. Het idee met de meeste stemmen voeren we samen uit met de indiener. Als er budget over is besteden we dat aan één of meerdere ideeën die daarna de meeste stemmen kregen.  

Liever niet online? Een medewerker kan je helpen

Wil je jouw idee liever niet online insturen? Heb je hulp nodig bij het insturen of heb je vragen? Dan kun je ook terecht in de Hortensiaflat (Hortensiastraat 63). Een van onze medewerkers helpt je graag. Je kunt hier terecht op maandagen tussen 14:00 en 17:00, maar ook op donderdagen tussen 9:00 en 12:00. De ingang is aan de kant van de parkeerplaats, via het terras.

Vorige fase Volgende fase

Ideeën delen

24 januari 2022 - 28 februari 2022

Heb je een goed idee voor je wijk?

In deze fase kun je jouw idee voor de wijk delen met je wijkgenoten. Het idee mag in heel 2022 uitgevoerd worden. Klik hier of op de knop 'Nieuw idee delen' om je idee met wijkgenoten te delen.

Denk bij het aanbieden van je idee aan de volgende dingen:

  • Geef een omschrijving van je idee
  • Voor wie is het idee bedoeld? 
  • Wanneer je het idee wilt gaan uitvoeren
  • Wie of wat heb je nodig bij de uitvoering van je idee?
  • Wat ga je zelf doen bij de uitvoering van je idee?
  • Een schatting van de kosten van je idee
  • Is het idee één keer (activiteit) of voor meerdere jaren (zoals een speeltuin)

Mocht je al wat verder met je idee zijn, dan kun je een plan van aanpak toevoegen met een schatting van de kosten.

Bekijk de spelregels voor de wijkbudgetten!

Heb je geen idee, maar wil je wel meedoen? Dat kan!

Kijk dan alvast wat jouw wijkgenoten hebben bedacht. Op de kaart die hieronder staan alle ideeën die jouw wijkgenoten hebben bedacht. Je kunt op deze kaart zien voor welke straat het idee is. 

Onder de kaart staan alle ideeën die bedacht zijn door je wijkgenoten. Je kunt een idee volgen, delen of op een idee reageren. Je kunt ook hulp of verbetering aanbieden voor het idee! 

Je idee op locatie delen

Als je het idee liever niet digitaalt wilt delen, als je hulp nodig hebt bij het omschrijven van het idee, of als je graag met een medewerker wilt overleggen, dan kan dat.

Op maandagen tussen 14:00 en 17:00 en op donderdagen tussen 9:00 en 12:00 kun je met een medewerker overleggen. Dit kan in de Hortensiaflat in Stokhorst (Hortensiastraat 63). We staan ook voor je klaar voor andere vragen rondom de Stem van Enschede. De ingang is aan de kant van de parkeerplaats, via het terras.

Contact

Bij vragen kun je contact opnemen via stemvan@enschede.nl

Mijn idee delen
Vorige fase Volgende fase

Steun de ideeën

1 maart 2022 - 14 maart 2022

Je kunt ideeën steunen waar je enthousiast van wordt door op ‘steunen’ te klikken. Er is geen grens aan het aantal ideeën dat je kunt steunen. Je kunt met de social media icoontjes je idee delen, of start een campagne in de buurt! Hoe meer steun, hoe meer kans dat het idee de volgende ronde haalt. 

Van de 25 ideeën met de meeste steun wordt gekeken naar de kosten en of het idee haalbaar is. Ook moet het idee binnen de spelregels passen. In stap 5 wordt het uiteindelijke idee gekozen.

Steun de ideeën
Vorige fase Volgende fase

Haalbaarheidscheck en inschatting kosten

15 maart 2022 - 4 april 2022

In deze fase onderzoekt de commissie wijkbudget of de ideeën binnen de spelregels vallen. Ideeën die binnen de spelregels én het budget van € 41.000 vallen, worden meegenomen naar de stemfase. klik op deze tekst om de spelregels te zien

Stemmen kan van dinsdag 5 april tot en met dinsdag 19 april  Het overzicht met ideeën kun je zien door op ‘alle ideeën’ te klikken. Heb je hier vragen over? Mail naar stemvan@enschede.nl 

Je krijgt altijd een reactie op je idee. Als het meer geschikt is voor een andere subsidie proberen we je verder te helpen. 

Vorige fase Volgende fase

Uitslag haalbaarheidscheck

4 april 2022 - 4 april 2022

De commissie wijkbudget heeft de ideeën met de meeste steun gecontroleerd op haalbaarheid. 

Uiteindelijk zijn er 11 ideeën overgebleven waarop gestemd kan worden.

De ideeën die niet naar de stemfase zijn gegaan hebben hiervan bericht gekregen. Sommige ideeën worden los van het wijkbudget uitgevoerd.

Tot en met 19 april kun je je stem uitbrengen in de stemfase.

Vorige fase Volgende fase

Stemmen op ideeën

5 april 2022 - 19 april 2022

Stem op je favoriete idee! Van de 86 ideeën die zijn ingediend zijn er 11 overgebleven om op te stemmen. Je kunt een stem uitbrengen op je favoriete idee. Let op: hier heb je wel een account voor nodig! Je kunt je eigen idee of je favoriete idee natuurlijk onder de aandacht brengen bij andere wijkbewoners om meer stemmen te krijgen. 

Wil je liever fysiek stemmen, of heb je vragen?  Dat kan in de Hortensiaflat (Hortensiastraat 63) in Stokhorst. Hier is een van onze medewerkers aanwezig op maandagen tussen 14:00 en 17:00 en op donderdagen tussen 9:00 en 12:00. De ingang is aan de kant van de parkeerplaats, via het terras. We zijn ook bereikbaar op stemvan@enschede.nl.

Stem op je favoriete idee!
Vorige fase

De uitslag

20 april 2022 - 30 december 2022

In totaal zijn er 1163 stemmen uitgebracht door 358 personen. Een heel mooi aantal! Het geeft de betrokkenheid van de inwoners aan in de buurt. Door op bekijk de uitslag te klikken zie je de ideeën met de meeste stemmen. Deze ideeën worden door de initiatiefnemers in samenwerking met de commissie wijkbudget gerealiseerd. Iedereen bedankt voor het stemmen.

Bekijk de uitslag

Wijkbudget Ribbelt, Stokhorst, Schreurserve

€ 41.000

Alle ideeën op de kaart

Over dit project

Bekijk, denk en beslis mee over de ideeën van dit project