Ga terug

Spelen in Stokhorst!

SpelenInStokhorst SpelenInStokhorst  •  21-02-2022  •    2 opmerkingen  •  Wijkbudget Ribbelt, Stokhorst, Schreurserve  • 

Moodboard Spelen in Stokhorst

 

Het speelveld aan de Winkelshorst is een heerlijke, ruime, groene plek. Perfect voor kinderen om te spelen!

Helaas zijn de huidige speeltoestellen verouderd en staan ze zo verspreid dat het weinig aantrekkelijk is om hier te spelen. Onze wijk is ondertussen wel aan het verjongen en de behoefte aan speelplaatsen groeit. Ook is er behoefte aan plekken waar honden los mogen en lekker kunnen ravotten. Daarom steunen wij ook het plan van een hondenveld op deze locatie.

Het plan betreft:

 • een zandbak met speeltoestel voor de allerkleinsten en bankjes voor ouders
 • 2 schommels en een nest-schommel
 • een uitdagend klim- en glij toestel voor kleine en grotere kinderen (zie bijlage!)
 • bestaande toestellen worden waar mogelijk behouden
 • er blijft een veld met de huidige doeltjes, mogelijk op iets andere plek, met een goed sport grasveld
 • de omgeving wordt verfraaid met veldbloemen en een insectenhotel

Alles wordt uitgevoerd in een natuurlijke stijl met robinia hout, passend bij onze mooie groene wijk. 

Geen schuilplaatsen De nadruk bij de plannen voor dit veldje ligt op spelen en ontmoeten, en zeker niet rondhangen! De ervaring van experts leert dat op plaatsen waar op dat moment geen overlast is, die ook niet snel gecreëerd wordt door speeltoestellen (mits er geen schuilplek is zoals een huisje, tunnel, of een sportkooi). Daarom hebben we gekozen voor speeltoestellen die aantrekkelijk zijn voor een mix van leeftijden en waarin geen schuilplaatsen verwerkt zitten.

Budget Aangezien we op dit moment 3 speelplannen combineren van het veldje aan de Winkelshorst tot en met hopelijk een route naar de Plijhuishorst, zal er een budget nodig zijn waarmee we voldoen aan wensen van verschillende groepen in de wijk: €15.000. Door een gezamenlijke aanpak waarbij we meerdere plannen uitvoeren, kunnen we bij leverancier Proludic meer mogelijk maken. Daarnaast zal bij toekenning het budget financieel worden aangevuld vanuit de gemeente; deze middelen waren anders nodig geweest om de speelplaatsen te onderhouden en op termijn vervangen.

Betrokken partijen

 • Bewoners uit diverse straten in Stokhorst - Naast de indieners hebben meerdere mensen uit de omgeving van het speelveld (van de Floraparkstraat, tot de Groenlandhorst) mee gedacht over dit voorstel.
 • Gemeente Enschede - Contact over de haalbaarheid en steun voor dit plan
 • Proludic - Plan voor invulling van speelveld en begroting opstellen (definitieve offerte volgt begin maart; we weten wel dat ons plan haalbaar is voor het gevraagd budget in combinatie met de co-financiering)

Extra Tijdens de ideeën fase hebben we nadrukkelijk om aanvullende ideeën gevraagd en stonden we open voor samenwerking met andere plannen. Nu de ideeën fase sluit en het plan niet meer aangepast kan worden, vervalt dit verzoek. Maar bij een eventuele uitvoer van ons plan trekken we graag samen met andere speelplaatsen op, om op die manier meer te bereiken.

Indien het budget het toelaat, zouden we graag het Zonnebloem laantje omtoveren tot kabouterpad (of iets vergelijkbaars) en het speeltuintje aan de Pijlhuishorst moderniseren. In de reacties (Gijs - Pijlhuishorst) was te zien dat er erg veel enthousiasme is en leuke ideeen voor de Pijlhuishorst zijn, opgesteld met input van de kinderen die er wonen!

Dit plan komt van Renske (Haarboerhorst) en Nadja (Enkeshorst) We hebben contact met Annette (Onlandhorst) over het hondenveld. Wij zijn door Stem van Enschede met elkaar in contact gekomen - alleen daarvoor is dit al erg waardevol!

Idee ingediend door: Spelen in Stokhorst: combinatie van 3 ideeën voor Stem van Enschede

Bestanden (1)

Je moet inloggen of je registreren om te kunnen reageren.
 • Gijs

  In navolging op bovenstaand plan, het complete plaatje voor het toegankelijk maken voor kinderen op te spelen op stokhorst, zouden wij heel graag dit idee steunen en daarbij onze stem willen laten horen voor het speeltuintje op de Pijlhuishorst. In de maanden april tot en met oktober wordt dit speeltuintje bezocht door gemiddeld 20 peuters, kleuters en kinderen per dag. Het Is een fijn beschut plekje waar ook volwassenen kunnen contacten en uitrusten op een (erg verouderd) bankje. Wij als bewoners van de Pijlhuishorst hebben er een aantal plastic voorzieningen (speelhuisje) in gezet waar boven verwachting enthousiast gebruik van is gemaakt het afgelopen jaar!! Het bleek een dikke hit. Vooral peuters vinden het fijn dat er ook iets voor hen is, omdat veel speeltoestellen veel te groot zijn voor deze doelgroep. Complete zand-diners zijn er gemaakt, heksensoep, modder grachten, spelen zoals het hoort. Onze wens is dat dit blijft en verfraaid wordt.

  9 stemmen  | 
  9
  0
  Geen reacties
  • Gijs

   vervolg.. Het zou fantastisch zijn als het speeltoestel opgeknapt wordt, het huisje wordt vervangen door een duurzaam speelplekje voor peuters, het zand vervangen (dit ligt helaas vol met kattenpoep en is volgens de oude buurtbewoners in geen 25 jaar vervangen!), het bankje opgeknapt en het groen verfraaid. 8 kinderen bij ons op het pleintje hebben hun ideeën uitgetekend. die lopen uit een van klimtoestellen, boomhutten, schommels, waterbanen, ontdek-paadjes door de struiken tot aan mooie bloemetjes en fijn speelzand. De berkenbomen lenen zich uitstekend voor een (nest)schommel, iets wat met een heel klein budget, snel te realiseren valt. Het bankje functioneert al en kan ook met weinig middelen verfraaid worden. Al met al een vrij compact plan met groots bereik.

   8 stemmen  | 
   8
   0
   Geen reacties
   Geen mijlpalen gedefiniëerd