Ideeën voor Jij maakt Zuid met € 50.000

Dit project heeft een budget van €50.000

Beveiligingscamera's Vlierstraat

27-02-2024  •  Geen reacties  •  Redactie Stem van Enschede  •  Jij maakt Zuid met € 50.000

Ik zou heel graag willen dat er beveiligingscamera's worden geplaatst bij/ voor de ingang van de gezamenlijke toegangsdeur en de flats, buiten, zodat er meer beveiliging komt in en om de flat.

Ik heb in de Vlierstraat, waar ik woon, al diverse malen vervelende en onveilige situaties ontdekt en ook zelf ondervonden. Omdat de deur van onze gezamenlijke ingang voor heel veel mensen inmiddels toegankelijk is en deze ook (soms) niet correct sluit.

Ook criminaliteit heb ik al rondom onze flat ervaren. Ik voel me veel veiliger wanneer er buiten voor de ingang een bewakingscamera is, want de criminaliteit neemt toe. En ze kunnen gewoon hun gang gaan. Ik zou het heel prettig vinden als er veel strenger toezicht komt door middel van bewakingscamera’s.Ik hoop dat jullie mijn inbreng serieus zullen overwegen en hopelijk komt er meer beveiliging.

Dit idee is ingediend door Carine Hoftijzer met een papieren stemformulier en online ingevoerd door de Redactie van Stem van Enschede.

Vertrouwen

27-02-2024  •  Geen reacties  •  Redactie Stem van Enschede  •  Jij maakt Zuid met € 50.000

Een plek creëren voor jongeren die kampen met depessieve klachten/ suïcide gedachtes. Op deze locatie kunnen jongeren maar ook ouders adviezen krijgen over hoe ze naar elkaar om kunnen kijken.

Dit idee is door Garo Avoyan ingediend met een papieren stemformulier en online ingevoerd door de Redactie van Stem van Enschede.

Land of creativity and art.

27-02-2024  •  1 opmerking  •  Mahdis Kanani  •  Jij maakt Zuid met € 50.000

Idea: How about creating an artistic and creative hub? 

Enschede's strategic location near Germany and its access to cities in both Germany and the east of the Netherlands make it an ideal spot. The city boasts lovely natural sights, but it lacks the charming canals found in the west of the Netherlands. Our project aims to carve out a special space for people to come together, express their creativity, and host artistic festivals.

Budgetcoach

25-02-2024  •  Geen reacties  •  FH Budgetcoach  •  Jij maakt Zuid met € 50.000

Ik zie nog steeds veel mensen in Enschede-Zuid die moeilijker kunnen rondkomen. Alles wordt duurder. Graag wil ik deze mensen helpen. Ik wil bezig met hun mindset en kijken of ze talenten of andere mogelijkheden hebben om hun inkomsten te vergroten. Natuurlijk kan er bezuinigd worden, maar hoe mooi is het dat ze meer inkomsten kunnen genereren. Samen wil ik met ze gaan kijken naar de mogelijkheden. Allereerst ben ik een budgetcoach, maar ik wil meer bieden dan dat alleen. Deze mensen kunnen dan een gratis traject bij mij volgen dat de gemeente Enschede betaald van die 50.000 euro. Ik ga kijken naar de mogelijkheden en neem hierin het hele gezin mee. Als het met je financiën beter gaat, dan zit je ook lekkerder in je vel. Er is ondersteuning via whatsapp/bellen als het allemaal even niet meer zo gaat zoals je wil. Veel contact kan online plaatsvinden en onderhouden worden. Ik kijk eerst naar de mens en de mindset en daarna verder naar de financiën. Er zit altijd een verhaal achter waarom iemand leeft zoals die leeft. Alles kan bespreekbaar worden gemaakt. Ik zal voor iedereen toegankelijk zijn. 

Herfstloop voor jong en oud

25-02-2024  •  Geen reacties  •  AdK  •  Jij maakt Zuid met € 50.000

De Herfstloop  van AC TION vertrekt al sinds 1976 vanuit het clubhuis aan de Geessinkweg via de Helmerhoek richting Rutbeek. Sinds een aantal jaren is er ook een kidsrun op/rond de baan via het terrein van Mediant gekoppeld. Maar we missen jongeren tussen 12-20 jaar die ook mee willen rennen en/of als vrijwilliger willen bijdragen aan het evenement. Er komt daarom een korte afstand (2 mijl) die ook voor jongeren aantrekkelijk is. We hopen hiermee ook de samenwerking met Mediant te versterken. Om deze afstand te introduceren willen we jongeren/teams jongeren gratis of met korting laten deelnemen. Ook willen we een aantrekkelijk presentje voor vrijwilligers kunnen aanbieden dat de herkenbaarheid van de loop vergroot (b.v. een muts met het logo).

Gratis bijles voor schoolgaande kinderen Enschede Zuid in combinatie met sport

25-02-2024  •  Geen reacties  •  Danisha  •  Jij maakt Zuid met € 50.000

Ik merk dat er veel leer achterstand is vooral bij kinderen tussen de acht en veertien jaar. Kinderen zijn de toekomst, graag wil ik ervoor zorgen dat deze kinderen gratis bijles krijgen. Zuid is een achterstandswijk en veel kinderen komen uit gezinnen waar er weinig te besteden valt. Er zijn natuurlijk ook kinderen die geen leer achterstand hebben die wil ik dan graag inzetten in het helpen bij de bijles om de kinderen die wel een achterstand hebben te helpen om ze een goede basis te geven. Ik heb ook gemerkt dat als je uren lang zit en gaat leren dat je veel minder opslaat en de concentratie er niet meer bij is. Wat ik dan wil doen is tijdens de bijles ook te gaan bewegen/sporten zodat de kinderen in beweging blijven en ze tegelijkertijd veel meer dingen opslaan, maar ook plezier hebben. Zelf doe ik de opleiding sport en bewegen en door middel van (stage) ervaring weet ik goed om te gaan met kinderen die in lastige situaties zitten. Wat ik zelf graag wil doen is gaan onderzoeken welke kinderen geen moeite hebben met leren en welke kinderen wel moeite hebben, zodat de kinderen die geen moeite hebben met leren de andere kinderen willen helpen die het wat lastiger vinden en ik help daarin ook mee. Graag zou ik het lesgeven plaats willen laten vinden na schooltijd, tijdens schooltijd of in een buurthuis. Met 50.000 euro kan ik de (gym)zalen huren en mijn ideeen uitwerken om gratis bijles aan te bieden aan ieder kind die het nodig heeft. Het idee wil ik zo snel mogelijk uitvoeren, omdat ik zie dat het nodig is.

Ambachtelijke markt.

25-02-2024  •  Geen reacties  •  TC  •  Jij maakt Zuid met € 50.000

Een ambachtsmarkt waar buurtbewoners spullen kunnen verkopen die ze zelf hebben gemaakt, zoals sieraden, kleding, speelgoed, decoraties, koekjes en jam. Dit is anders dan op de markt in het centrum van Enschede, omdat het voor particulieren is om zelfgemaakte spullen te verkopen, en niet voor bedrijven om spullen te verkopen.

Ik weet niet wat de kosten zouden zijn.

jeux de boule baan

25-02-2024  •  Geen reacties  •  Liese  •  Jij maakt Zuid met € 50.000

Tegenover het stroinkshuis liggen links en rechts twee groenstroken: gras met bomen en struiken. 

Aansluitend bij de herinrichting van het stroinksplein, dat groener en koeler wordt en misschien (hopelijk) een betere gemeenschaps bestemming krijgt, zou een van die groenstroken ook een functie kunnen krijgen. Bijvoorbeeld en bij voorkeur door de aanleg van een jeux de boule veldje. Als ontmoetingsplek en speelplek. Met een bankje erbij. Dit idee is nog niet gedeeld met de omwonenden en ik kan zelf niet helpen bij de aanleg, maar ik kan het wel onderhouden.  Kosten zou ik zo niet weten. Graafwerk, aanleg betonrand, gravel, bankje etc. 

 

 

Speelwalhalla voor honden

24-02-2024  •  Geen reacties  •  M. Snellink  •  Jij maakt Zuid met € 50.000

Object

Tegenover de kinderopvang ligt een omheind hondenveld die zeer actief wordt gebruikt. Ik heb hiervoor ook een groepsapp opgericht die het hele jaar door actief is om af te spreken met de honden zodat ze kunnen rennen snuffelen en spelen. Het veld is echter kaal, op wat boomstammen na. We hebben al vaker geprobeerd om hier voorzieningen te krijgen wat nog niet is gelukt en met dit project gaat dat zeker lukken.

Doel

We hebben hiervoor met elkaar bedacht dat een heuvel met rioolbuis er in een goede toevoeging is. Alsook een hoek met witzand (zandbak). Er zijn 2 smalle bankjes die we willen vervangen voor 3 a 4 metalen bankjes met rugleuning en omringd met tegels. Ook 1 van de klaphekken moet worden aangepast door toevoeging van een dranger of simpelweg een haak o.i.d. om te voorkomen dat de wind deze steeds openblaast. Ook willen we een aantal tractorbanden (2 a 3 ivm ruimtegebrek)  in de grond plaatsen voor de honden. Als de gemeente ook wil meewerken kunnen we ook, mits mogelijk, het veld 2 meter uitbreiden.

Kosten

We kunnen geen geschatte kostenindicatie geven.

Hulp

Ikzelf en de vaste kern uit de appgroep willen hierbij helpen met het plaatsen van het materiaal. We hebben misschien wel wat hulp nodig met uitzoeken waar we welk materiaal kunnen verkrijgen, bankjes gaan wellicht via de gemeente.

Alvast bedankt namens iedereen uit de groepsapp en ook de vele veldbezoekers die niet in de app zitten. 

Samen een schonere buurt creëren met als beloning een kleine maaltijd

24-02-2024  •  Geen reacties  •  MarjanV  •  Jij maakt Zuid met € 50.000

Helaas is onze buurt erg vervuild: grof afval wordt bij garageboxen gedumpt, vuurwerk wordt niet opgeruimd en allerlei klein afval is overal te vinden. Fietsbanden gaan regelmatig lek vanwege glas wat overal ligt.   Graag zou ik met hulp van de gemeente een project opstarten om de buurt samen regelmatig (eens per twee maanden?) op te ruimen in combinatie met een gezellig samenzijn. Dit zou er dan als volgt uitzien:

- een ochtend/middag met buurtbewoners rondgaan met prikkers en zakken (het moet dan niet in onze eigen grijze containers, maar met een afspraak waar en hoe het wordt opgehaald) 

- hieraan een kleine maaltijd verbinden als soort van beloning waarmee het sociale aspect ook aan bod komt. 

Hiervoor is niet veel geld nodig, lijkt mij... De prikkers zijn vast wel aanwezig en een kleine maaltijd kan wellicht ook gemakkelijk verzorgd worden door een lokale ondernemer? Het voornaamste is: dit bekend zien te maken in de buurt door middel van flyers, huis aan huis, wijkkrant, posters bij winkelcentra etc. Ik zie voor mij dat gezinnen hieraan meewerken met jonge en oudere kinderen, zodat er ook een bewustzijn ontstaat over hoe je omgaat met je omgeving en dit op termijn hopelijk leidt tot minder afval op straat.