Ga terug

Groenplan voor de Zuiderspoorbeek

Redactie Stem van Enschede Redactie Stem van Enschede  •  15-06-2023  •  9 opmerkingen  •  Groen-blauw Horstlanden-Veldkamp  • 

20230615 Stem van Enschede Zuiderspoorbeek - afbeelding voor bij idee.JPG

Toelichting op het plan – Blekerstraat tot Emmastraat

Lichtgroene bomen = bomen die er nu al staan Donkergroene bomen = bomen die worden geplant Roze = vakken voor planten en struiken

Langs de beek planten we hetzelfde soort bomen als die er al staan. De huidige en nieuwe bomen vormen dan mooi een geheel. De rij bomen past bij de lijn van de beek. 

De bomen langs het Blekerpad tussen de Ereboog en de Emmastraat zijn kwetsbaar voor de graafwerkzaamheden voor de beek. We denken dat ze dit niet overleven. Daarom halen we deze bomen weg. Helaas kunnen we de bomen niet ergens anders terug planten. Ze hebben teveel schade aan de bast. We verbeteren de grond en planten nieuwe bomen op ongeveer dezelfde plek.

Bewoners gaven aan dat ze het Regenboogveld saai en kaal vinden. Ook zijn er nu weinig verschillende planten en dieren in de omgeving. Met nieuwe bomen en planten van verschillende soorten veranderen we dat. We kiezen voor planten en bomen die aantrekkelijk zijn voor mensen en dieren. Dat zijn bloeiende soorten. Sommige soorten hebben ook besjes.

We planten extra bomen. De bomen zorgen voor schaduw op het veld. Het zijn verschillende soorten: bomen met bloemen, met bladeren die verkleuren in de herfst en bomen die groen blijven in de winter. Zo is er in elk seizoen iets te zien.

Rond de beek en in het veld maken we vakken voor planten. Hier plaatsen we lage en middelhoge planten en struiken. De hoogteverschillen zorgen voor dynamiek. De struiken breken het uitzicht. 

De planten hebben verschillende kleuren en vormen. Ze bloeien op verschillende momenten. Ook zijn er planten met een mooie bladkleur in de herfst. En planten die in de winter groen blijven. Struiken zijn een schuilplaats voor vogels. De struiken met bessen in de herfst geven voedsel aan vogels.   

Toelichting op het plan – Emmastraat tot Pathmossingel

Lichtgroene bomen = bomen die er nu al staan Donkergroene bomen = bomen die worden geplant Roze = vakken voor planten en struiken

Aan de noordkant van de beek staat een rij lindes in het Volkspark. Deze willen we koste wat het kost behouden. Twee lindes zijn ongezond. Die moeten we binnen 5 jaar weghalen. Daarom maken we de doorgang van de beek op deze plaats. We planten een extra linde in de bomenrij om de rij op te vullen.

Aan de zuidkant van het fietspad planten we nieuwe bomen. Dit is dezelfde soort als langs het Blekerpad.

Bij de ingang van het Volkspark is een klein stukje grond waar veel verandert. We moeten hier rekening houden met de beek, het transformatorhuisje verderop langs de beek, de breedte van het fietspad en de aansluiting tussen het bestaande en nieuwe fietspad. Ook willen we de mooie, statige tulpenbomen behouden. Dit betekent dat we op deze plek 2 eiken, een berk, kastanje en walnoot weghalen. We hebben onderzocht of we ergens anders kunnen terugplanten. Daar zijn ze niet gezond genoeg voor. 

De 3 walnootbomen blijven staan. We planten 2 nieuwe bomen. Een kersenboom die in de lente witte bloemen heeft. En een statige tulpenboom die past bij de ingang van een park. Ook maken we hier een paar vakken met verschillende bloeiende planten. 

Deel je mening!

Deel je mening onderaan deze pagina! Let op: hier heb je wel een account voor nodig! Maak een account aan. Of log in als je al een account hebt. 

Bestanden (3)

Je moet inloggen of je registreren om te kunnen reageren.
  • Peter ter Horst

    Ik vraag mij af waarom er een extra voetpad komt van de Kleine Houtstraat naar het bestaande voetpad van de Emmastraat > ingang Volkspark. Het nieuwe voetpad verstoort het aanzien van het bestaande perk met de walnotenbomen. Volgens mij voegt het pad ook niets toe aan de toegankelijkheid van het Volkspark

    Geen stemmen  | 
    0
    0
    Geen reacties
    • Anna Kaal

      - De weggehaalde/slechte bomen zou je ook kunnen laten liggen om op die manier weer bij te dragen aan biodiversiteit

      Geen stemmen  | 
      0
      0
      1 reactie (tonen) 1 reactie (verbergen)
      • ^LR
        ^LR  •  Beheer Stem van Enschede  •  05-07-2023 · 14:36:28

        Bomen laten liggen is inderdaad mooi voor de biodiversiteit. Toch halen wij ze weg. Dit doen wij voor de veiligheid. Mensen kunnen over de boomstammen struikelen. En kinderen die erop spelen kunnen er doorheen zakken als de bomen vergaan, vallen, splinters krijgen etc.
        Lies (Gemeente Enschede)

        Geen stemmen  | 
        0
        0
        Geen reacties
      • Anna Kaal

        - Waarom worden er geen wadi's gemaakt? Het is nu een groot plat veld, maar wat heuvels en kuilen kunnen er speels uit zien en de waterhuidhouding verbeteren.
        - Het wordt steeds droger. Ik weet niet precies hoe het zit met de grond in het gebied, maar als ik bijvoorbeeld de nyssa sylvatica boom opzoek, dan houdt deze het liefste van leemhoudende grond en niet te droog https://www.vdberk.nl/bomen/nyssa-sylvatica/ Hebben jullie klimaatverandering ook meegenomen bij de keuzes?

        Geen stemmen  | 
        0
        0
        1 reactie (tonen) 1 reactie (verbergen)
        • ^LR
          ^LR  •  Beheer Stem van Enschede  •  05-07-2023 · 14:43:39

          We maken geen wadi's, maar wel hoogteverschillen (verlagingen) langs de Zuiderspoorbeek. Een wadi verzamelt water. Een beek kan water verzamelen en ook afvoeren als er veel water tegelijk is. In de toekomst zal dat vaker nodig zijn dan nu. We hebben dus meer ruimte voor water nodig in de buurt. Daarom maken we een beek.

          We hebben zeker gekeken naar klimaatverandering. Dat is zelfs de aanleiding van project GroenBlauw Horstlanden-Veldkamp. Onder het park staat het grondwater vrij hoog. Daarom is dit een geschikte plek voor de Nyssa.
          Lies (Gemeente Enschede)

          Geen stemmen  | 
          0
          0
          Geen reacties
        • Anna Kaal

          - Waarom planten jullie dezelfde soort bomen als die er al staan? Met meer verschillende soorten heb je minder kans op ziektes, meer biodiversiteit, kunnen bomen elkaar aanvullen (op een andere tijd bloeien bijvoorbeeld voor insecten) en bij droogte zal de ene er beter tegen kunnen dan een ander.
          - Ik zou meer bomen planten rond de speeltuin. In de zomer (vooral met dit weer) laat je je kinderen niet in de volle zon spelen. Meer bomen rond de speeltuin leveren schaduw en kunnen prima als speeltuin onderdeel dienen.

          Geen stemmen  | 
          0
          0
          1 reactie (tonen) 1 reactie (verbergen)
          • ^LR
            ^LR  •  Beheer Stem van Enschede  •  05-07-2023 · 14:50:06

            We planten langs de beek een rij van dezelfde soort bomen om herkenning en eenheid te creëren. In het park en aan het begin van het Volkspark variëren we bij de los staande bomen in soorten, kleur en bloeitijden. Zo stimuleren we de biodiversiteit. Alleen al in het parkje staan er in totaal 10 verschillende soorten bomen. De hoge (struiken) en lage plantensoorten dragen ook bij aan de biodiversiteit. Deze bestaan ook uit allerlei verschillende soorten en zorgen voor kruisbestuiving van insecten.
            Dank voor de tip over de bomen bij de speeltuin. Dat is een goede gedachte. Helaas groeien bomen moeilijk in speelzand. Ook versmeert het vallende blad het speelzand te veel.
            Wel plaatsen we aan de oostkant en zuidkant van de speeltuin bomen, juist voor extra schaduw.
            Lies (Gemeente Enschede)

            Geen stemmen  | 
            0
            0
            Geen reacties
          • ilonka

            Ik vind het erg jammer dat de bomen weg worden gehaald. Als ik zou moeten kiezen tussen beek of bomen, zou ik voor bomen kiezen.

            1 stem  | 
            0
            1
            1 reactie (tonen) 1 reactie (verbergen)
            • ^LR
              ^LR  •  Beheer Stem van Enschede  •  22-06-2023 · 12:44:31

              Hallo Ilonka. Gelukkig hoef je niet te kiezen. In dit project is het én een beek én bomen. De beek is nodig om ervoor te zorgen dat er geen water op straat komt te staan als het heel hard regent. We halen 20 bomen weg. Ongeveer 10 hiervan worden op een andere plek terug geplant. We planten 53 nieuwe bomen. In totaal komen er rond de beek dus 33 extra bomen bij.
              Vriendelijke groet, Lies (Gemeente Enschede)

              Geen stemmen  | 
              0
              0
              Geen reacties
            Geen mijlpalen gedefiniëerd